Ulkomailla suoritettuja tutkintoja

Ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen

Tutkintojen tunnustamisella tarkoitetaan päätöstä siitä, millaisen kelpoisuuden toisessa maassa suoritettu tutkinto antaa työtä tai opiskelupaikkaa haettaessa. Tutkintojen tunnustamisesta vastaavat Suomessa eri tarkoituksissa eri tahot.

Opetushallituksen sivuilta löytyy tietoa tutkintojen tunnustamisesta. Alla oleva esite ja kaavio löytyy suomeksi ja monilla eri kielillä tämän opetushallituksen sivun oikeasta alalaidasta: https://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/tutkintojen_tunnustaminen . Keskeistä on huomioida, että tutkintojen tunnustaminen opetushallituksessa on maksullista eikä se ole kaikissa tapauksissa tarkoituksenmukaista.

Opetushallituksen ohjaustyön tueksi -sivuita löydät muun muassa kaavioita muutamien maiden koulutusjärjestelmistä: https://www.oph.fi/fi/palvelut/tietoa-tutkintojen-tunnustamisesta-ohjaustyon-tueksi . Sivustolta löydät myös linkkejä kansainvälisiin tietolähteisiin, kuten WHED , joista löydät lisätietoa ulkomaisista koulutusjärjestelmistä.

Kohdasta polkuja ammatteihin löytyy tietoa sairaanhoitajan, insinöörin, lääkärin ja opettajan mahdollisista poluista Suomessa.

Klikkailemalla kuvaa voit seurata polkua ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnistamisesta.